Naast de gewone gang van zaken ben je als ondernemer vooral bezig met je passie: je zaak laten bloeien, nieuwe ideeën aftoetsen of dromen van expansie. Wist je dat je de realisatie van je passie deels kan financieren met subsidies? Steunmaatregelen voor opleidingen zijn je vast niet vreemd, maar mogelijk ken je onderstaande nog niet…

 

KMO-Groeisubsidie

Stel, je hebt een nieuw product, maar je weet niet hoe je dit op de markt kan brengen.
Of je wil met je succesvolle diensten naar het buitenland trekken.

Advies inwinnen van een externe dienstverlener of het aannemen van een strategische medewerker met kennis van zaken, is dan vaak een logische stap. Je kan hiervoor een serieus steuntje voor in de rug krijgen. Je kan zelfs beide combineren en zo tot €50.000 aan subsidies ontvangen.

 

Ontwrichte zone steun

Na de sluiting van Ford Genk was de crisis in Limburg groot. Duizenden werknemers stonden op straat. Om de regio terug te laten bloeien werd de zonesteun in het leven geroepen. Ondertussen werd dit uitgebreid met steunzones in Vlaams-Brabant, Antwerpen en een deel van Oost-Vlaanderen.

Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. Dit voor een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die voor minstens drie jaar (kmo’s) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft. Ook bij een overname kan je genieten van deze steun.

 

Ontwikkelingsproject

Meestal is een geweldig idee niet onmiddellijk rendabel voor een onderneming. Er moeten vaak nog verschillende stappen gezet worden om het idee in succesvolle business om te zetten. Is bij één van die stappen een ontwikkeling nodig, dan kom je misschien in aanmerking voor de subsidie voor een ontwikkelingsproject.

Aan de grondslag van je business case moet wel een innovatief idee liggen dat in een nieuw of vernieuwd product, proces of dienst resulteert. Daarnaast is het noodzakelijk om nog een aantal stappen te doorlopen vooraleer je je ontwikkelingsplannen kan realiseren.

Het subsidiepercentage ligt tussen de 25% en 50% van de gerelateerde kosten.

 

Hoe regel je een subsidie?

De 3 voorbeelden zijn maar het topje van de ijsberg. Er bestaan honderden steunmaatregelen.

Maar hoe vind je de weg in dit oerwoud? Je kan zelf op pad gaan, maar je kan je ook laten begeleiden. Een dossier voorbereiden vraagt immers veel kennis en tijd. En dat laatste heb je als ondernemer vaak tekort.

Belangrijk is wel om tijdig aan subsidies te denken. Met terugwerkende kracht indienen kan vaak niet!

 

Vanaf vandaag kan je bij het KMO Team ook terecht voor advies rond subsidies.

 

Heb je plannen om te groeien of te innoveren? Praat er dan zeker over met je dossierbeheerder of je KMO Team contact. Of stuur een mailtje naar subsidies@kmoteam.com. Tijdens een verkennend gesprek bekijken we samen met jou welke opportuniteiten er zijn, nu en in de toekomst.

Back to top