Nu de overheid de horeca weer opent zullen heel wat steunmaatregelen vervallen. Uit verschillende studies is gebleken dat een aantal ondernemers misbruik hebben gemaakt van de wel erg soepele uitbetaling door de overheid van diverse steunmaatregelen. De controle op de uitbetaling was moeilijk omdat er snel gehandeld moest worden.

 

Het gaat voornamelijk over volgende drie subsidies:

  • het overbruggingsrecht: het vervangingsinkomen tot €1614/maand
  • de compensatiepremie: 60% omzetvermindering met een tegemoetkoming van €3000
  • de hinderpremie: verplichte sluiting met een tegemoetkoming van €4000

 

Naar aanleiding van deze studies zal de Vlaamse overheid starten met gerichte controles op basis van datamining (analyse via gegevens in databanken) en antifraudesoftware. VLAIO -die hun team van controleurs heeft verdubbeld – geeft aan dat de controles tot vijf jaar na de uitbetaling kunnen plaatsvinden. Inbreuken kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

 

De meerderheid van de subsidies zijn echter toegekend aan bedrijven die dit echt nodig hadden. Maar ook deze bedrijven kunnen gecontroleerd worden. Daarom raden wij aan om zoveel mogelijk bewijzen van sluiting of inactiviteit van je onderneming te verzamelen en te bewaren. Dit kan gaan van mailings naar klanten, foto’s, printscreens van je website (‘tijdelijk gesloten’)…

Back to top