Sinds 1 september 2014 zijn stress en burn-out opgenomen in de Welzijnswet. De nadruk ligt op de preventie van psychosociale risico’s, het voorkomen van stress en burn-out. 

 

Het is belangrijk om als werkgever oog te hebben voor het welzijn van je personeel, in de brede zin van het woord. Een portie gezonde stress kan geen kwaad, maar langdurige stress remt de productiviteit van je werknemers en kan ervoor zorgen dat ze afstevenen op een burn-out. 

 

Werknemers die zich fysiek en mentaal goed voelen, zijn beter gewapend tegen stress en hebben minder kans om uit te vallen. Je kan zelf een aantal dingen ondernemen om het stressniveau van je werknemers te beperken en zo een burn-out te vermijden. 

 

Hou alarmsignalen in de gaten

 

Probeer tijdig symptomen van stress en burn-out te detecteren. 

Is je werknemer geregeld afwezig door ziekte? Merk je dat er minder motivatie is en hij/zij meer afstand neemt? Kan je werknemer zich minder goed concentreren en presteert hij/zij zwakker dan normaal? Merk je veranderingen in gedrag op bij je werknemer? 

 

Herken je mogelijke signalen bij je werknemer, dan is het van belang dat je dit bespreekbaar maakt. Plan een informeel gesprek in, stel open vragen en wees vooral een luisterend oor.  

 

Waak over een goede work-life balans

 

Dit kan door bijvoorbeeld door flexibele werkuren, maar ook voldoende pauzemomenten. Waak erover dat je werknemers niet altijd werk mee naar huis nemen. Vrije tijd is de tijd die je werknemers nodig hebben om te ontspannen en de batterijen op te laden, niet om te werken. 

 

Zorg voor een voldoende uitdagende, open en positieve werkomgeving. Hou rekening met de competenties en interesses van je werknemers. Zorg voor open communicatie, neem regelmatig de tijd om een praatje te maken. Durf positieve zaken ook te benoemen, iedereen krijgt wel eens graag een complimentje. 

 

En stimuleer een gezonde levensstijl. Je kan dit doen door bijvoorbeeld fruit op de tafel te zetten en aandacht te geven aan thema’s zoals beweging. Werknemers die voldoende slapen, bewegen en een evenwichtig voedingspatroon hebben, zijn ook beter gewapend tegen stress. 

 

Voor meer informatie over dit onderwerp contacteer Heidi Ruts van Kmo Team HR Focus op 03/641.83.00 of mail collega Heidi Ruts.

 

Back to top