Welke aftrekbare restaurantkosten en kosten voor onthaal, receptie en representatie kan je inbrengen bij de belastingen?

 

Restaurantkosten

Het algemeen principe is dat restaurantkosten 69% fiscaal aftrekbaar zijn binnen de inkomstenbelasting. De btw op restaurantkosten is niet aftrekbaar, behalve in enkele uitzonderlijke situaties. Ook in het buitenland zijn deze kosten voor 69 % aftrekbaar. Restaurantkosten zijn kosten van maaltijden, dranken en rookwaren die genuttigd worden in een restaurant. Niet enkel in een traditioneel restaurant, maar ook in andere inrichtingen zoals pizzeria’s, sandwichbars, fastfoodzaken, …. vormen deze kosten aftrekbare restaurantkosten.

Alle restaurantkosten komen in aanmerking: dus zowel kosten voor werknemers, klanten, leveranciers, bestuurders of zakenrelaties. Ook kleine maaltijden komen in aanmerking.

Soms zijn restaurantkosten 100 % aftrekbaar:

  • Restaurantkosten voor vertegenwoordigers in de voedingssector
  • Restaurantkosten tijdens een personeelsfeest
  • Restaurantkosten in een bedrijfsrestaurant
  • Terugbetaalde restaurantkosten in het kader van buitenlandse zakenreizen.

Als bewijs leg je best de btw-bon of het btw kasticket voor. Wij raden je altijd aan om op de achterkant van deze bon de naam van de relatie te vermelden. Dit voorkomt discussies bij controles.

Voor uitzonderlijke situaties: raadpleeg gerust je dossierbeheerder.

 

Onthaalkosten

Algemeen zijn  onthaalkosten of receptiekosten voor 50% aftrekbaar in de inkomstenbelasting en is de btw niet aftrekbaar. Onthaalkosten zijn kosten die gemaakt worden in functie van je externe relaties: ontvangst van klanten, leveranciers, zakenrelaties, ….

Onthaalkosten hebben niet enkel betrekking op de ontvangst in eigen lokalen, maar ook onthaalkosten gerelateerd aan opendeurdagen, promotie-events, demonstratiedagen, … in eigen of op andere locaties komen in aanmerking.

Mogelijke onthaalkosten zijn: kosten van voeding en drank, kosten voor versiering en organisatie, huur en/of inrichting van lokalen.

In sommige gevallen zijn onthaalkosten volledig aftrekbaar:

  • Onthaalkosten voor personeel ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar, pensionering
  • Kosten van traktaties in cafés door bierhandelaars of vertegenwoordigers van brouwerijen
  • Demonstatiekosten met eventuele uitdeling van handelsmonsters
  • Vervoerskosten en kosten van degustatie in verband met geproduceerde of verkochte goederen

 

Raadpleeg zeker je dossierbeheerder in geval van twijfel.

Back to top